Skocz do zawartości

Forum Użytkowników ZZR 1400 i GTR 1400

Zdjęcie

dzwięk przy odpalaniu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 wowerman

wowerman

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów
  • Jestem zLondon

Napisano 22 czerwiec 2010 - 20:52

Witam.Podczas odpalania ale nie zawsze po zwolnieniu przycisku rozruchu jest jeszcze terkot przez ok 2 sek.
Czy to normalne?Pamiętam kiedyś starsze hondy miały tzw wolne koło.Czy idę w dobrym kierunku myślowym?

#2 kocurmariusz

kocurmariusz

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 29 postów
  • Jestem zwielkopolska

Napisano 22 czerwiec 2010 - 21:54

raczej nie, u mnie jest ok,nie słychac rozrusznika

#3 jankes

jankes

    zaangażowany

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 51 postów

Napisano 22 czerwiec 2010 - 22:48

hejka. u mnie od czasu do czasu jest to samo i ja to olewam i ty tez tak zrob. a propo odglosu to przez noc caly olej splywa do miski olejowej i przy odpalaniu garja albo zawory albo lancuszek dopoki olej nie rozejdzie sie po silniku czyli jakas sek dwie. pozdrawiam i zycze szerokosci.

#4 wowerman

wowerman

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów
  • Jestem zLondon

Napisano 22 czerwiec 2010 - 23:57

Już sprawę namierzyłem na innych anglo języcznych forach.To napinacz łańcuszka tak daje przy starcie.Można wymienić na manualny który więcej wytrzyma ale niestety trzeba regulować.
Inni piszą,że nowsze roczniki robią podobnie przy mniejszych przebiegach więc chyba się czepiam.

#5 Hubert

Hubert

    zaangażowany

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 156 postów
  • Jestem zŁódź

Napisano 23 czerwiec 2010 - 12:39

Dokładnie tak. Jest to dźwięk nienapiętego łańcuszka rozrządu. Napinacz w naszych kawach jest hydrauliczny, więc aby napiąć łańcuszek musi mieć odpowiednie ciśnienie oleju. U mnie przy przebiegu 43000km słychać ten dźwięk dość długo po uruchomieniu silnika (około 5sec). Prawdopodobnie wynika to już z pewnego zużycia elementów rozrządu (łańcuszek, koła), więc napinacz coraz dalej musi się wysunąć - coraz więcej oleju musi do niego napłynąć.

#6 artur

artur

    zaangażowany

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 81 postów
  • Jestem zWrocław

Napisano 23 czerwiec 2010 - 17:08

u mnie jest to samo , ( po prostu ten typ tak ma!!!). pozdr.

#7 jackRM

jackRM

    zaangażowany

  • Moderator
  • 190 postów
  • Jestem zMakaronii
  • Model:inny

Napisano 23 czerwiec 2010 - 18:43

ja mam obecnie 11k przejechane i lancuszek tez slychac przy rozruchu przez ok.1-2 sekundy.
Norma.

#8 matwozniak

matwozniak

    Świeżak

  • Użytkownik
  • Pip
  • 5 postów
  • Jestem zWąchock
  • Model:GTR1400
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 17 lipiec 2017 - 11:03

Ja mam to samo. 49000 nalatane i jak jest zimny to prze 1-2 sekundy słychać jakby "chrobotanie", głośną pracę , no ciężko to nazwać. W każdym razie nienaturalny dźwięk, po chwili jak olej się rozejdzie ucicha. Jak odpalę , pochodzi chwilkę, zgaszę i odpalam  to zjawisko już nie występuje. Widocznie ten typ tak ma. 



#9 PałaszD

PałaszD

    miotacz spamu

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 238 postów
  • Jestem zWrześnia
  • Model:GTR1400
  • Rok:2008
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 17 lipiec 2017 - 20:42

2008 rok, 57tys tak samo - jakieś 2 sek na zimnym chrobocze - z początku byłem zdziwiony, ale to kawa :D musi coś rzęzić :) pogodziłem się z tym, ale widzę, że to norma więc luzik :)



#10 Pablos

Pablos

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 31 postów
  • Jestem zŻory

Napisano 22 lipiec 2017 - 12:39

A czy ktoś ma jakąś fajną instrukcje do rocznika 2007 jak ten napinacz wymienić? Bo u mnie też jest stukot okolo 5-8 sek i mnie to denerwuje :)



#11 t_racer_

t_racer_

    miotacz spamu

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 679 postów
  • Jestem zOlsztyn
  • Model:GTR1400
  • Rok:2011

Napisano 22 lipiec 2017 - 19:08

Użyj fajnej wyszukiwarki. Jest taka na naszym forum :-)

#12 ZYGZAK

ZYGZAK

    miotacz spamu

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 523 postów
  • Jestem zZygzakowa - środkowa Polska
  • Model:ZZR1400
  • Rok:2008

Napisano 22 lipiec 2017 - 21:17

Dokładnie. Wszystko jest na naszym forum, ale może lepiej skorzystać z pomocy mechaniora niż samemu się męczyć.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych