Skocz do zawartości

Forum Użytkowników ZZR 1400 i GTR 1400

Zdjęcie

Przednia Lampa + Halogeny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 sohff

sohff

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 20 postów
  • Jestem zSosnowiec
  • Model:GTR1400

Napisano 17 luty 2016 - 22:19

Nie znalazłem żadnego podobnego wątku odnośnie GTR-ów więc pozwoliłem sobie założyć nowy. Jeżeli walnąłem głupotę to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.

 

Dwie kwestie:

 

1. Mój GTR to wersja angielska w związku z czym jazda po ciemku robi się bardzo nieciekawa, bo po prostu nie widzę drogi przed sobą. Inną sprawą jest problem z przeglądami. W związku z tym szukam przedniej lampy w wersji europejskiej. Jest kilka sztuk na allegro niestety ceny są jakie są, ale znalazłem też na aliexpess  lampy chińskiej produkcji do GTR-ów. Nie bardzo to do mnie przemawia, bo generalnie nie jestem zwolennikiem chińszczyzny, ale nasunęły mi się pewne pytanie:

  • Czy ktoś miał jakieś doświadczenie z Chińskimi lampami?
  • Czy one w ogóle świecą?
  • Czy posiadają jakąkolwiek homologacje? 
  • Nie ma na nich żadnych oznaczeń więc zakładam, że są bardziej uniwersalne niż europejskie i raczej na corocznych przeglądach dalej będzie problem?

2. Jako substytut przedniej lampy myślałem o zamontowaniu jakiś halogenów, które zapewne wyszły by taniej niż zakup lampy, ale znowu mam wątpliwości i pytania

  • Gdzie zamontować takie halogeny?
  • Czy są halogeny które dały by radę oświetlić drogę po ciemku i jednocześnie nie oślepiały innych uczestników ruchu?
  • Ktoś może ma zamontowane jakieś halogeny u siebie? Chętnie zobaczył bym jak to wygląda.


#2 Zyzu

Zyzu

    miotacz spamu

  • Moderator
  • 2689 postów
  • Jestem zGdynia-UK
  • Model:ZZR1400
  • Rok:2016
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 18 luty 2016 - 10:42

Jesteś pewien że problem leży na linii UK-EU? Głowy nie dam ale lampy są takie same. Bynajmniej jest tak w ZZR. Mają nawet ten sam nr katalogowy.
 

Oki-sprawdziłem

W GTR lampy są takie same UK-EU i mają ten sam nr katalogowy 230070090 



Przy okazji kuknij tutaj

http://zzr1400.pl/in...-kawie/?p=21426



#3 jakubtro13

jakubtro13

    Druga młodość na GTR !

  • Moderator
  • 3085 postów
  • Jestem zMarsylia
  • Model:GTR1400
  • Rok:2013
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 18 luty 2016 - 12:20

Pierwsza rzecz którą musisz zrobić to dobrze wyregulować obydwie lampy, dostęp jest wyjątkowo łatwy, dobrze widoczne pokrętła poniżej deski. Lampy są identyczne na wyspach i w reszcie świata. Żadnych halogenów nie zakładaj, tylko jeżeli już to tylko LED-y, najlepiej gdzieś pod lusterkiem. Jeżeli chodzi o jakość świateł w GieTeeRze, to trochę mnie zaskoczyłeś, rzadko wytykany wątek, raczej nawet znakomicie oświetlają drogę. Sprawdź instalacje, zaśniedziałe przewody i złącza, ładowanie i itp.

 

Rzyrzu potwierdził numer katalogowy, ekstra ! ;-)

 

PS. Każde dodatkowe światła nie są homologowane i muszą być w prawidłowy sposób instalowane. Jako dodatkowe mogą działać tylko w pozycji długich i nigdy drogowych, oprócz przeciwmgielnych gdy gęsta mgła.



#4 Paolo

Paolo

    miotacz spamu

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 222 postów
  • Jestem zPiastów
  • Model:GTR1400
  • Rok:2012
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 18 luty 2016 - 15:09

W GTR lampy są po prostu zajebiste, na standardowej żarówce było dla mnie za ciemno troszkę więc zostały założone osram night breaker. Co lampy UK/EU to jeżeli u Ciebie światło świeci w lini prostej bez załamania tak jak w samochodach to jest ok i przegląd techniczny przejdzie bez problemu. A po za tym tak jak pisał Qba wyregulować lampę trzeba, najlepiej zrobić to na stacji diagnostycznej gdzie mają przyrząd do ustawiania wysokości świateł a pokrętła dostępne pod zegarami są.



#5 sohff

sohff

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 20 postów
  • Jestem zSosnowiec
  • Model:GTR1400

Napisano 19 luty 2016 - 22:16

Światła nie są złe wręcz przeciwnie w porównaniu do poprzedniego moto są fantastyczne. Jedyne co jest złe to fakt że świecą za bardzo w prawo i lewa strona jezdni zostaje ciemna.

Powiem Wam, że trochę mnie zaskoczyliście tym brakiem różnicy pomiędzy lampami UK a EU. Byłem przekonany, że jest różnica tak samo jak w samochodach. Ciekawy jestem co powiedzą w serwisie. Zadzwonię tam juto.

 

Właśnie na stacji diagnostycznej, diagnosta uświadomił mnie (albo przynajmniej tak mi się wydaje), że lampy są przystosowane do ruchu lewostronnego. Z przodu na szkle jest strzałka, która (według diagnosty) wskazuje kierunek ruchu do którego lampa jest przystosowana. Po zobaczeniu tej strzałki diagnosta nawet nie chciał sprawdzać ustawiania lamp. Jak się zrobi cieplej to podjadę jeszcze sprawdzić to na inną stację. 

 

 

 Przy okazji kuknij tutaj

http://zzr1400.pl/in...-kawie/?p=21426

Jakubtro13 pisałeś że montowałeś te LED-y na śrubie od błotnika. Możesz podesłać jakieś fotki jak to w całości wygląda na motocyklu?,  tzn. chodzi mi o prezentację bardziej stacjonarną, bo na filmiku nie idzie dojrzeć szczegółów. 

Pomysł montażu pod lusterkami też wydaje się całkiem fajny, tylko mam obawy że światła będą trochę za wysoko i w związku z tym będą oślepiać innych?

 

Dzięki za rady. Najpierw zobaczę co powiedzą na innej stacji potem będę myślał co dalej. Muszę ogarnąć ten temat do końca maja, bo w czerwcu planuję mały wypad w alpy i przydały by się dobre światła.



#6 Zyzu

Zyzu

    miotacz spamu

  • Moderator
  • 2689 postów
  • Jestem zGdynia-UK
  • Model:ZZR1400
  • Rok:2016
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 20 luty 2016 - 09:58

 Jedyne co jest złe to fakt że świecą za bardzo w prawo i lewa strona jezdni zostaje ciemna.

Przeież tak ma być.Światło ma również doświetlać pobocze (piesi,rowerzyści,furmanki itp)



#7 jakubtro13

jakubtro13

    Druga młodość na GTR !

  • Moderator
  • 3085 postów
  • Jestem zMarsylia
  • Model:GTR1400
  • Rok:2013
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 20 luty 2016 - 21:10

Musze poszperać w foto, już od kilkunastu miesięcy nie mam innych świeczek jak dwie standardowe.



#8 sohff

sohff

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 20 postów
  • Jestem zSosnowiec
  • Model:GTR1400

Napisano 22 luty 2016 - 14:20

Podzwoniłem po serwisach i jednak jest różnica w wersji EU a UK. Numer katalogowy wersji europejskiej 230070107.



#9 Zyzu

Zyzu

    miotacz spamu

  • Moderator
  • 2689 postów
  • Jestem zGdynia-UK
  • Model:ZZR1400
  • Rok:2016
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 22 luty 2016 - 14:58

W takim razie Twój GTRek musi być starszy niż 2008,albowiem od tego roku nie ma różnicy UK-EU



#10 sohff

sohff

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 20 postów
  • Jestem zSosnowiec
  • Model:GTR1400

Napisano 22 luty 2016 - 15:44

W takim razie Twój GTRek musi być starszy niż 2008,albowiem od tego roku nie ma różnicy UK-EU

Mój jest z 2007



#11 Paolo

Paolo

    miotacz spamu

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 222 postów
  • Jestem zPiastów
  • Model:GTR1400
  • Rok:2012
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 22 luty 2016 - 19:39

w takim przypadku trzeba zamontować lampę po 2008 roku i problem będzie rozwiązany



#12 Bruce

Bruce

    zaangażowany

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 152 postów
  • Jestem zŁódź
  • Model:GTR1400
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 23 luty 2016 - 21:27

Tutaj jest jakaś fotka na której widać światła na błotniku.  

Załączone pliki



#13 t_racer_

t_racer_

    miotacz spamu

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 631 postów
  • Jestem zOlsztyn
  • Model:GTR1400
  • Rok:2011

Napisano 24 luty 2016 - 08:21

Podobne są na allegro:
http://allegro.pl/do...5806977312.html

Kuba czy jeszcze używasz swoich? Jak to rozwiązanie oceniasz z perspektywy czsu?

#14 sohff

sohff

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 20 postów
  • Jestem zSosnowiec
  • Model:GTR1400

Napisano 24 luty 2016 - 10:20

 
Kuba czy jeszcze używasz swoich? Jak to rozwiązanie oceniasz z perspektywy czsu? 

 


Podłączam się pod pytanie. Nie jestem pewien czy halogeny zamontowane na elemencie nieresorowanym sprawdzają się w trasie? Z jednej strony fajnie bo można doświetlić zakręty, z drugiej strony montaż na nieresorowanym błotniku musi wywoływać wibracje snopa światła podczas jazdy. 



#15 Szalej

Szalej

    zaangażowany

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 171 postów
  • Jestem zLublina
  • Model:GTR1400
  • Rok:2015
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 24 luty 2016 - 10:32

Jakub, jak masz włącznik tych halogenów rozwiązany? Masz jakaś fotkę poglądowa jak to podłączyłeś ?

#16 jakubtro13

jakubtro13

    Druga młodość na GTR !

  • Moderator
  • 3085 postów
  • Jestem zMarsylia
  • Model:GTR1400
  • Rok:2013
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 25 luty 2016 - 16:37

Ja już tych LED-owych nie mam, jeżdżę bez niczego. Kiedyś jednym zawadziłem o samochód i od tej pory już nie istnieją, przełącznik był standardowy na kiere, lub przyklejany (ja taki wybrałem). Poszukajcie na forum może coś jest. Ostatnio nie ma czasu aby się do tego przyłożyć, to było już tak dawno i ponad rok temu. ;-)

 

Załączony plik  GTR_16 mars 2014_46-Modifier_HDR-Modifier.jpg   167,92 KB   40 Ilość pobrań

Załączony plik  Jakub_15 mars 2014_108.jpg   109,66 KB   47 Ilość pobrań

Załączony plik  Alpy2015-GTR-1-.jpg   120,42 KB   41 Ilość pobrań

Załączony plik  GTR_16 mars 2014_7.jpg   280,14 KB   38 Ilość pobrań

Załączony plik  Jakub_31 mars 2014_70.jpg   255,85 KB   34 Ilość pobrań



#17 Zyzu

Zyzu

    miotacz spamu

  • Moderator
  • 2689 postów
  • Jestem zGdynia-UK
  • Model:ZZR1400
  • Rok:2016
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 25 luty 2016 - 19:02

Rzeczywiście stare te foty :mrgreen:

Ori komin.......fabryczne lacze..... ;-) .....Kiedy to było??? :lol:



#18 t_racer_

t_racer_

    miotacz spamu

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 631 postów
  • Jestem zOlsztyn
  • Model:GTR1400
  • Rok:2011

Napisano 25 luty 2016 - 19:52

Dzięki Jakub za odpowiedź i szczegółowe zdjęcia.

#19 jakubtro13

jakubtro13

    Druga młodość na GTR !

  • Moderator
  • 3085 postów
  • Jestem zMarsylia
  • Model:GTR1400
  • Rok:2013
Garaż Zobacz Garaż

Napisano 28 luty 2016 - 00:32

Ano stare, będzie niedługo ze dwa lata ! Po rozpieprzeniu raz nie chciało mi się ponownie inwestować ponad 600 zł. Ale yebayu można znaleźć taniej.

http://www.ebay.fr/i...c8AAOxyRNJSgpxi



#20 jurek1536

jurek1536

    obiecujący

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 32 postów
  • Jestem zUstroń
  • Model:GTR1400

Napisano 21 kwiecień 2016 - 20:55

Reflektor z 2008 roku 100 procent jest przystosowany do ruchu lewostronnego i poszerza lewe pobocze.

Łatwo to przerobić .  Wystarczy tylko obciąć trzy skrzydełka żarówki H4 , wyprostować bazę żarówki tj. na dole mały wypust.

Obracamy całą żarówkę w lewo o taki sam kąt jak jest przesunięta w prawo , i już lampa oświetla prawe pobocze.

Jeżeli chodzi o dopuszczenie angielskiej lampy u nas , ustawodawca mówi że lampę należy dostosować do ruchu prawostronnego 

lub ją wymienić na odpowiednią. Po obróceniu żarówek dostosowaliśmy je do ruchu prawostronnego co może sprawdzić to diagnosta przyrządem do ustawiania świateł . W warunkach domowych doskonale widać to na ścianie. \Zobacz przed przeróbką i po.

Widmo światła jest takie samo tylko odwrócone w lewo.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych